Så undviker du att drunkna i leksaker till jul

De flesta hävdar att julen är barnens högtid och inte sällan används argumentet för motivera att julklappar enbart skall köpas till barnen i familjen. Men när julen är ett faktum så är det många föräldrar som grämer sig över mängden nya leksaker som tillkommit i hemmet och barnen har sällan orka eller fokus att glädjas över alla leksaker. Här kommer några råd och tips på hur julen kan vara barnens högtid utan att det måste innebära massvis med nya leksaker.

Tid tillsammans är det som många av oss minns från vår barndom. Kanske minns vi också en eller annan julklapp som var extra fin och som vi suktat efter en längre tid. Det är med andra ord sällskap eller extraordinära ting som är det som lägg i minnesbanken. Kanske bör vi ha det i åtanke när ni planerar vårt julfirande. Även om givaren ofta har stor glädje av att ge barnet en högt eftertraktad gåva så är det inte alltid något som spelar så stor roll för mottagaren. Vi vill därför förespråka mer dialog kring vad som bör inhandlas. Finns det en speciell cykel så kanske det är klokare att flera personer går samman och köper den, snarare än att överösa barnet med fler och billigare presenter. Esborns Leksakshandel har massor av fina kvalitetsleksaker som kommer att bli uppskattade. Glädjen hos givare och mottagare kommer inte att vara mindre för att gåvan är gemensam.

Vi vill också tipsa om att verkligen se till att göra julen till en högtid där vi njuter av varandras sällskap. Låt hela familjen leka och fantisera, kanske kan ni ha olika uppdrag som ni gör till en tävling. Varför inte göra julstöket till en tävling där varje syssla ger en poäng och där poängen går att byta in mot extra julklappar. Passa på att vara ut och bygg jullyktor tillsammans eller läs en bok tillsammans i soffan och drick varm choklad. Allt handlar om att vi vuxna måste förmå oss till att koppla bort alla krav för en stund och bara leka och ha kul med våra barn.