När det börjar bli dags för gymnasievalet

Att välja gymnasielinje kan både vara spännande och roligt, men även riktigt jobbigt. Du som står inför valet av gymnasielinje kanske känner att det här kommer påverka hela din framtid. Kanske tänker du att både jobb, familj och kompisar kommer påverkas av det?

Tänk igenom ditt val

Men, så dramatiskt behöver det verkligen inte vara. Även om gymnasiet kan ha en stor betydelse för dig som vill plugga vidare på högskola eller universitet, så är det allra viktigaste att du faktiskt väljer en linje du tycker om – och som du kan tänka dig att lägga ner tre år framöver på. Den enda dåliga gymnasieutbildningen är den du inte väljer att göra. Fokusera på dina intressen mer än att välja samma linje som kompisarna vill gå.

Praktiskt eller teoretiskt?

Det största valet är egentligen en praktisk linje eller en mer teoretisk högskoleförberedande linje. Tycker du om att jobba fysiskt, kanske gillar du att bygga saker – ja då väljer du en mer praktisk linje såsom El- och Energiprogrammet, eller Bygg- och Teknikprogrammet. Tycker du mer om att skriva och lära dig språk, så kan Samhällsvetenskapliga eller Naturvetenskapliga programmet passa dig bättre. Läs mer här för att bättra på din kunskap inför ditt gymnasieval. Lycka till!