Så får du amningen att fungera

Det kan verka så enkelt att amma, allt du behöver göra är lägga ditt barn vid bröstet. För en del är det också precis så enkelt. För andra kan det vara både svårt och smärtsam att amma. För många tar det tid att känna sig bekväm, ibland kan detta ta några månader.

Ge det tid

Amning kan många gånger ge upphov till frustration och skuldkänslor om det inte fungerar som det ska direkt. Blödande bröstvårtor och ett hungrigt barn gör att en del ger upp. Det är helt okej att bestämma att man inte vill amma längre och några veckors amning är bättre än att inte amma alls. Det är också bättre att delvis amma än att inte amma alls.

Barn får ofta för litet tag och de klämmer till om bröstvårtan samtidigt som de försöker suga. Detta leder till att det bara kommer lite mjölk. Det leder ofta till att barnet blir missnöjt och skriker och vill kanske amma hela tiden. Var inte för snabb med att peta in bröstet i barnet mun. Barnet hittar ofta själv om de får tid att leta och smaka tills det gapar.

Bra stöd vid amning

En amnings-bh är viktig under den tid som du ammar. Den ger stöd åt din byst och hjälper till att undvika rygg och nackproblem. Storleken på din byst varierar under amningen. Det finns amnings-bh som både är snygga och praktiska. En amnings-bh ska gå lätt att öppna så att du smidigt kan amma ditt barn. Det finns både amnings-bh med och utan bygel. Med bygel rekommenderas dock inte efter den kan orsaka mjölkstockning eller stänga av mjölkflödet om bygeln trycker på mjölkkörtlarna. En bra amnings-bh ska också hålla för många tvättar.

Ofta så har en amnings-bh lite mer utrymme så att de går att använda den sista tiden under graviditeten. Brösten har först efter ett par veckor efter förlossningen fått den storlek som de kommer att ha under resten av tiden som du ammar.