Baka med ditt barn

Att få vara med i köket och baka med någon av sina föräldrar är något som de allra flesta barn älskar. Allt ifrån att få slicka ur bakskålen till att se bakverken sakta ta form i ugnen är en magisk känsla för barnen och det är även roligt att känna att man har fått vara med och skapat något.bakande barnOm du inte redan har testat på att baka med ditt barn, och det börjar vara i en sådan ålder att det möjligtvis skulle kunna delta, rekommenderar vi att du provar detta. De allra flesta barn älskar känslan av att få vara med och hjälpa till i köket och bakning är oftast extra roligt för de små.

Rimliga krav

Tänk på att inte sätta en alldeles för hög ribba för barnet utan låt det istället upptäcka bakningen på ett lekfullt sätt. Antingen så låter du barnet hjälpa dig med vissa moment, som till exempel att kavla lite på degen eller att strö ut mjöl, eller så gör du i ordning för två separata degar så barnet kan få ett friare spelrum med sin. Ge därefter små direktiv genom att förklara hur du själv gör med din egen deg och hjälp barnet i de moment som du tror att det kan behövas.

Val av bakverk

Vi rekommenderar att du väljer ut någonting som är lite extra roligt när ditt barn ska vara med och baka vid sin allra första gång. Det är roligare för ett barn att baka en färgglad muffins eller cupcake med trevlig och god utsmyckning, än att öppna sin karriär som bagare med en surdegslimpa. Åtminstone så har vi fått för oss att det ligger till på detta vis. I slutändan så är det dock du som är förälder till barnet och som bäst kan avgöra vad som passar allra bäst. Välj något enklare bakverk de första gångerna ni bakar tillsammans. När intresset blir högre så kanske ni kan satsa på något lite mer avancerat.

Se till att ha roligt

Glöm inte bort att det viktigaste med bakningen är att du och ditt barn ska ha en trevlig stund tillsammans. Det spelar faktiskt ingen stor roll om själva bakverken blir sådär en första, andra och tredje gång. Om glädjen till bakning infinner sig hos barnet så kommer det tids nog både se och smaka bättre. Se även till så det finns tillräckligt av den goda degen att smaka av, men sätt gränser på hur mycket som får smakas på så inte allt tar slut och det inte blir något att baka av.