Att man lagar den mesta maten hemma har en oerhört stor betydelse, speciellt när man har växande barn i familjen. Det är bevisligen både mer ekonomiskt och hälsosamt – så länge man vet vad och hur man bör tillaga maten. Genom att låta barnen vara med och laga maten lär de sig vikten av goda råvaror samt grunderna till en hälsosam livsstil. Lär man dem rätt redan från början är chansen stor att deras förhållande till mat och hälsa håller sig på en sund nivå.Här följer några goda råd till den som tänkt laga mat tillsammans med barnen:Barn gillar att leka och det är även viktigt för deras utveckling. Därför är det en god idé att kombinera nöje med nytta i köket! Det viktigaste är att man har roligt tillsammans. Man ska inte lägga ner för mycket tanke åt att det kanske blir lite stökigare eller kladdigare än vanligt.Man ska gärna börja enkelt men samtidigt göra det till en vana att låta barnen få göra mer än de tidigare fått göra. Barn gillar som sagt att ha roligt, så varför inte använda skojiga köksapparater som färgglada matberedare. För att göra efterrätten kan man till exempel använda en glassmaskin.Man ska inte vara rädd för att kökstillbehör ska gå sönder eller få repor m.m. För det första är det ingen jättestor risk att det ska hända och för det andra kan man enkelt ersätta dem vid behov. Är man extra rädd om ett visst redskap kan man tala om det för barnet innan det ska användas.Viktväktarna skriver att man ska lyssna på barnet och laga sådan mat som de tycker om. Spaghetti och köttfärssås och pizza är två klassiker som ofta går hem hos barn. Man kan lägga till flera nyttiga grönsaker och färska örter i recepten för att det ska finnas mer att hacka och skära.Sist men inte minst så ska maten förstås ätas och det är då viktigt att hela familjen är samlad och avnjuter den goda middagen tillsammans. Under middagen kan man passa på att berömma den goda maten och boosta barnets självkänsla.