Tips för dig som vill skaffa katt

Att skaffa katt är också att ta på sig ett ansvar. En katt är nämligen ett husdjur som du behöver sköta om – vilket innefattar en rad olika saker. Det betyder bland annat att du måste se till att ditt hem är anpassat för en katt samt att du ger den stimulans och mat regelbundet. Att sköta om en katt handlar om att få såväl katten som hela familjen att trivas. Utan en bra plan är risken att ni går och trampar varandra på tårna. Här är några tips på hur du kan göra för att katten ska bli en populär familjemedlem därhemma.

Många barn älskar katter och välkomnar gärna ett husdjur. Det finns också gott om kattraser som tycker om barn och trivs i deras sällskap. Du som köper katt till ett hem med barn närvarande kan tänka på att hitta rätt ras och individ för detta syfte.

När det gäller barnen är det viktigt att redan från början göra dem införstådda vad det innebär att ha en katt. Gå igenom hur man bäst klappar och håller katten för att undvika konflikter. Barn vill gärna vara med och ha allt som kan påminna om katten när barnet är på dagis eller i skolan. Sy på lite tygmärken på väskor och jackor så finns den lille kissen med hela dagen.

Hur mycket tid du behöver lägga på ditt nya husdjur varierar beroende på vad du har köpt för typ av katt. Vissa katter trivs bra på egen hand och kräver mycket lite resurser medan andra vill ha mer stimulans. Det går ofta bra att lämna katten ensam under kortare perioder, men om ni ska resa bort en längre period är det ofta nödvändigt att ordna med kattpassning. En bekant kan se till att katten får lite sällskap samtidigt som den kan rensa ut kattlådan och se till att det finns både mat och vatten. Det gör att ni kan komma hem till en glad och nöjd katt efter semestern.